Zelfverzekerde uitstraling voorkomt slachtofferschap 

Ook al voelen we ons niet altijd supergoed, op straat kan het helpen om toch alert en rechtop te lopen, alsof je precies weet waar je heen wilt. Kijk niet naar de grond, let op je omgeving, zodat mogelijke daders zien dat er een oplettend persoon loopt. Deze persoon wordt altijd minder snel uitgekozen als slachtoffer, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Helaas zijn slachtoffers binnen enkele seconden gevonden door daders.

Hou je tas niet aan de straatkant

Loop of fiets je op straat en ben je in een omgeving waar je twijfelt over de veiligheid van je bezittingen? Hou je tas aan de stoepkant. Dan is die niet zomaar van je schouder of hand te trekken.

Wees voorbereid in het donker 

Voor personen die het vervelend vinden om in het donker lopend of op de fiets naar huis te gaan, helpen de volgende tips:
* Neem een route die langs (verlichte) woonhuizen gaat.
* Denk je dat je gevolgd wordt, steek de weg over en ga dezelfde weg terug.
* Word je gevolgd, bel aan bij een (beneden)huis en leg kort uit waarom je aanbelt en vraag eventueel hulp, of loop een winkel of café binnen en wacht daar even.
* Als je hulp vraagt van iemand op straat, spreek de persoon dan gericht aan met ‘mevrouw in die groene jas’ of ‘meneer met die blauw-witte streeptrui’, omdat mensen in een groep niet zomaar zullen helpen.

Hou sleutelbos paraat 

Een oude nog steeds goed werkende truc is het in je hand houden van je sleutelbos, waarbij tussen elke vinger een sleutel uitsteekt. Hou de hand in je zak en weet dat je durft te reageren (en haal uit) áls het echt nodig is.

Doe altijd aangifte

Natuurlijk is het doen van aangifte een persoonlijke keuze. Toch kan aangeven van een (dreigend) incident om meerdere redenen van belang zijn:

  • Je herwint je zelfvertrouwen door te laten zien dat je een incident niet zomaar over je kant laat gaan.
  • Je gevoel van rechtvaardigheid wordt verstrekt.
  • Je helpt de politie met het in kaart brengen van de vorm en mate van criminaliteit.
  • Je kunt zelf uiteindelijk beoordelen of de opinie ‘zé doen er toch niks aan’ wel juist blijkt.

Interessante en preventie-, advies- en contactkoppelingen: